Kennis op Zondag

Bijspijkeren over diverse onderwerpen
Artikelen

Ratten preventie en bestrijding

August 12, 2016

Ratten in je huis of tuin kunnen enorme problemen opleveren. Niet alleen zijn ze een gezondheidsrisico voor zowel mensen als huisdieren omdat ze ziektes zoals Salmonella en E. coli kunnen verspreiden, ook kunnen ze veel materiële schade aanbrengen door bijvoorbeeld het doorbijten van kabels. De vlooien en teken die ze dragen kunnen bovendien allergieën veroorzaken en voedsel waar ze zich aan tegoed aan hebben gedaan, kan niet meer gebruikt worden en moet weggegooid worden.

Ratten in huis en tuin preventief aanpakken

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geld ook voor ongedierte. Ratten zoeken onze huizen op omdat ze daar gemakkelijk aan voedsel kunnen komen. Het eerste wat je moet doen is dus toegang tot voedsel beperken. Dit kan op de volgende manieren:

  • Bewaar eten (in de kelder, in de keukenkastjes) altijd in een gesloten verpakking. Laat geen opengebroken dozen of zakken op de planken staan.
  • Stop een vuilniszak – ook buiten – in een metalen of hard plastic emmer met deksel zodat ratten niet bij het vuilnis kunnen komen.
  • Gooi geen vlees op composthopen of ergens anders in de tuin want hier zijn ratten echt dol op.
  • Zorg ervoor dat ook het voedsel van huisdieren in goed afgesloten containers bewaard wordt, het liefst zo hoog mogelijk van de grond.

Een tweede prioriteit voor ratten is onderdak zodat ze niet door roofdieren opgemerkt worden. De meest ideale schuilplek is uiteraard binnen in je huis. Neem daarom de volgende maatregelen opdat ratten zich niet gemakkelijk kunnen verbergen en het moeilijk voor ze is om je huis binnen te komen:

  • Ruim op. Hoe minder afval, puin en objecten er rondom je huis en in de tuin ligt, hoe minder aantrekkelijk het voor de rat is.
  • Maak alle gaten in muren en vloeren dicht. On de kieren rond deuren af te sluiten kun je deurborstels gebruiken.
  • Controleer je riool op kapotte buizen en repareer deze zo snel mogelijk.

Bestrijding van ratten

Zo gauw je een rat hebt gezien, of je vermoedt dat er één of meer in je omgeving rondlopen, doe er dan gelijk iets aan. Ratten kunnen zich namelijk enorm snel voortplanten, en voor je het weet heb je met een plaag te maken.

Eigenlijk zijn er maar twee manieren om ratten te bestrijden: de eerste is met vallen of klemmen, de tweede is met vergif. Rattenvallen werken over het algemeen minder snel want ratten zijn van nature argwanend over nieuwe objecten in hun omgeving, en kunnen dus best de val voor een aantal dagen vermijden. Vergiftigd lokaas (ook wel rodenticiden genoemd) werkt sneller, maar uiteraard is dit slechter voor het milieu en moet het buiten bereik van kinderen, volwassenen en huisdieren gehouden worden. Bestrijding met behulp van ultrasoon geluid is niet bewezen en wordt daarom niet aanbevolen.

Lukt het niet om de ratten zelf te verjagen, schakel dan direct professionele hulp in. Ratten zijn slimme beesten en experts hebben jarenlange ervaring hoe dit ongedierte het best aangepakt kan worden.