Kennis op Zondag

Bijspijkeren over diverse onderwerpen
Artikelen

Ongedierte in Amsterdam

December 8, 2015

Zoals in alle grote steden kan ook in Amsterdam ongedierte voor overlast zorgen in huizen, tuinen horecagelegenheden enzovoort.

Wij zetten de meest gebruikelijke problemen voor je op een rijtje en verwijzen je naar de instanties die je verder kunnen helpen.

Wespen

Vooral in de zomer kunnen wespen veel ongemak veroorzaken, meestal omdat er een nest in de buurt is. Als dit het geval is, kun je het best het Meldpunt Ongediertebestrijding Amsterdam raadplegen. Zij zullen proberen de wespen te bestrijden met speciale apparatuur en bescherming. Vaak is het daarna niet nodig het nest te verwijderen.

Mieren

Ook mieren rukken vaak in grote aantallen op in het voorjaar en de zomer. Je kunt zelf overlast voorkomen door gaten en kieren rondom dieren en raamkozijnen goed af te dichten, hierdoor wordt het moeilijker voor ze om vanuit de tuin het huis binnen te komen. Wanneer je mieren in huis aantreft, kun je proberen door goed schoonmaken en het gebruik van bestrijdingsmiddelen die je in de tuincentra en betere supermarkten aan kunt aanschaffen, proberen ze kwijt te raken. Lokdoosjes kunnen averechts werken omdat ze slechts een kleine hoeveelheid gif bevatten en ze, wanneer dit op is, nog steeds mieren kunnen aanlokken. Om deze beestjes effectief aan te pakken moet het nest aangepakt worden. Omdat dit nest zich op ongemakkelijke en slecht bereikbare locaties kan bevinden – denk aan kruipruimtes of in de muren – is het beter professionele hulp in te schakelen.

Muizen en ratten

Omdat muizen en ratten ziektes kunnen overbrengen en voedsel ongeschikt maken voor consumptie is het zaak dit ongedierte zo snel mogelijk aan te pakken. Je kunt ze bestrijden met het gebruik van vallen of klemmen, en gif. Hiermee is het mogelijk met succes van dit ongedierte af te komen. Te allen tijde is het belangrijk om te voorkomen dat muizen en ratten aangetrokken worden. Dit kun je doen door voedsel en voedselresten altijd goed af te sluiten. Kieren en gaten in muren en vloeren – denk hierbij ook aan ventilatie openingen – moeten afgedekt worden met een rooster of stevig gaas.

Duiven

Duiven worden aangetrokken door etensresten in de vuilnis en uiteraard ook door bewust voeren. Afgezien van het feit dat ze geluidsoverlast kunnen veroorzaken en schade aan kunnen brengen aan gebouwen, kunnen ze ook ziektes overbrengen. De ongediertebestrijding bedrijven kunnen hulp bieden door het aanbrengen van speciale pinnen en netten.

Professionele hulp bij ongediertebestrijding

Voor meer informatie over bovenstaande ongediertes en andere plagen, zoals vlooien, bedwantsen, kakkerlakken enzovoort, kun je terecht bij de GGD Amsterdam (http://www.ggd.amsterdam.nl/dierplagen/).

Uiteraard zijn er ook diverse commerciƫle bedrijven die zich specialiseren in het bestrijden van ongedierte. Je kunt deze vinden door op het internet te zoeken op ongediertebestrijding in Amsterdam.