Kennis op Zondag

Bijspijkeren over diverse onderwerpen
Artikelen

Bedwantsen

March 26, 2017

Bedwantsen kom je ook vaak tegen in huis, in een hotel of ander vakantieadres. Bedwantsen nestelen zich vaak overdag in openingen, naden en kieren en komen pas ‘s nachts tevoorschijn. En ook ‘s nachts zijn ze bijna niet waarneembaar, omdat ze slechts drie tot zes millimeter groot zijn. Toch kunnen deze bloedzuigende parasieten voor behoorlijk wat irritatie zorgen. Wanneer er kleine bultjes op het lichaam ontstaan, die hevig jeuken, kan dit duiden op de aanwezigheid van bedwantsen. Hieronder bespreken we eerst de kenmerken van een bedwantsenplaag en geven we daarna tips om bedwantsen te voorkomen en te bestrijden.

Signalen van bedwantsenplaag

  • Beten van bedwantsen: Bedwantsen zijn ‘s nachts actief. Wanneer je ‘s nachts een beet van een insect opgelopen hebt, kan dit duiden op een beet van bedwantsen. Kenmerkend aan deze beten is dat deze per drie gegroepeerd zijn en een lijmvormig patroon hebben. Bovendien leveren deze beten een jeukend gevoel op. Het gevolg van een beet kan lijken op een allergische reactie of andere huidaandoening, maar kan dus ook verward worden met een beet van de bedwantsen.
  • Afdrukken: Bedwantsen laten zwartbruine/roodachtige stipjes (bloedvlekken) achter op en rond het matras, kussen of bed. De roden vlekken ontstaan nadat de bedwantsen zich gevoed hebben en wanneer je met je lichaam over deze bedwantsen draait. Gevolg is dat de bedwantsen geplet worden en er rode vlekken ontstaan. Bedwantsen kunnen namelijk niet ontsnappen, omdat ze niet kunnen vliegen.
  • De aanwezigheid van eitjes: Bedwantsen laten eitjes achter, welke vaak diep verborgen zitten in stopcontacten, kieren of spleten. Deze eitjes zijn met het blote oog bijna niet te zien. Vaak liggen deze eitjes dicht bij elkaar. Bedwantsen kunnen zich snel voortplanten en meerdere eitjes per dag leggen. Deze eitjes hebben een transparante structuur en zijn overwegend wit.
  • Uitwerpselen: Bedwantsen laten zwarte uitwerpselen achter in en rondom het bed. Bedwantsen doen hun behoefte niet in hun leefomgeving en laten deze daarom los in en rondom het bed. Deze uitwerpselen zijn te herkennen aan een bruin/zwart vlak, die in of rondom het bed is ontstaan.

Maatregelen om bedwantsen te voorkomen en te bestrijden

Het bestrijden van bedwantsen is niet zo één, twee drie gedaan. Het is niet makkelijk de bedwantsen uit het huis of verblijf te verdrijven. Hieronder bespreken we een aantal maatregelen, die genomen kunnen worden om bedwantsen te voorkomen, dan wel te bestrijden.

  1. Wanneer mensen een beet opgelopen hebben van de bedwantsen, is de eerste reactie vaak deze zo snel mogelijk zelfstandig te verwijderen. Gevolg is dat mensen vaak het hele huis overhoop gaan halen en schoon gaan maken. Hiermee wordt de bedwantsen juist een kans gegeven zich te verspreiden. Het is dus beter de kamer, waarin bedwantsen aanwezig zij,n te isoleren en alle spullen te laten staan. Hierdoor kunnen bedwantsen zich niet verspreiden.
  2. Wanneer er bedwantsen aangetroffen zijn in en rondom het bed, was het beddengoed grondig op 60 graden of hoger. Dit geldt ook voor kleding.
  3. Het bestrijden van bedwantsen met een speciaal bestrijdingsmiddel kan misschien niet het gewenste resultaat opleveren. Reden hiervan is dat de bedwantsen resistent geworden kunnen zijn tegen bestrijdingsmiddelen. Het is dan ook beter om de ruimte waarin de bedwantsen zich bevinden goed af te sluiten en zo min mogelijk spullen te verplaatsen.
  4. Ook voor deze plaag geldt dat wanneer de bedwantsen niet eigenhandig verwijderd kunnen worden, de beste oplossing is om een professioneel bedrijf in te huren, om de bedwantsen te verwijderen. Een andere optie is advies in te winnen bij de gemeente.